2013. május 22., szerda

Dr. Prezenszki Zsuzsanna előadása

Az elmúlt hét utolsó munkanapján, pénteken 10.00 órai kezdettel az „Olvasáskultúra fejlesztése a reintegráció megalapozásában, új társadalmi csoportok bevonása a könyvtár használatába” elnevezésű, TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0075 azonosítószámú projekt keretén belül Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus látogatott el intézetünkbe. 


A bevezető gondolatok során vendégünk saját életútján és tapasztalatain keresztül mutatta be a lehetetlen élethelyzetekhez való vonzódását, gondolataival azt boncolgatta, hogy hol van a határ, illetve mely élethelyzetekből lehet még kijönni, illetve rávilágított arra, hogy hittel a határok tágíthatóak. Ezt követően egyfajta történelmi és irodalmi áttekintésre került sor, a jelenlévő közönség tagjainak bevonásával,  a „könyv” fontosságának hangsúlyozásával. 

Az olvasáskultúrával összefüggő gondolatait az előadó egy klasszikus történet feldolgozásával juttatta el a jelenlévőkhöz. Mark Twain "Tom Sawyer kalandjai" című méltán népszerű regényéből hangzottak el részletek a hallgatóság tagjainak felolvasásával, majd ezt követően az elhangzottak közös értelmezésére került sor. 


Amint az a beszélgetés során kiderült, a doktornő főként rákos betegeket gyógyít, és tapasztalata alapján nagyon fontosnak tartja, hogy az emberek egy-egy kérdésben inkább a pozitív megoldást lássák, az elkeseredettséggel ellentétben, ugyanis ez egy „öngyógyító” folyamatot indíthat be a fogvatartottak esetében is, akik bár nem betegséggel, de egy nem hétköznapi élethelyzettel néznek szembe a börtön falain belül. Ez a szemlélet lehet az egyik út ahhoz, hogy a fogvatartottak felelősséget vállaljanak tetteikért, megfogalmazódjon bennük a jóvátétel gondolata.
 
Az interaktív beszélgetésen 38 fő fogvatartott mellett részt vett a Kiss Árpád Általános Iskola 16 diákja is, osztályfőnökük kíséretében.


2013. május 16., csütörtök

Pályázati toborzás

Ma délután került sor intézetünkben az "INNO-Váltó" Innovatív, kísérleti foglakoztatási program fogvatartottaknak / szabadultaknak" című, TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0155 számú pályázati projekt megvalósítása kapcsán az egyik legfontosabb előkészítő programra, a bevonandó fogvatartottak tájékoztatására, toborzására.

A program a Váltó-sáv Alapítvány nyertes pályázata, a megvalósításban a Balassagyarmati Fegyház és Börtön konzorciumi partnerként vesz rész. 
 
A Szent Mihály Kápolnában megrendezésre kerülő foglalkozáson az Alapítvány képviselőin kívül részt vettek az Intézet megvalósításban közreműködő munkatársai, valamint 65 fő érdeklődő elítélt, akik közül a későbbiekben kiválasztásra kerülnek a programba valóban bevonásra kerülő személyek. 



Meditáció a rácsok mögött

Meditáció a börtönben volt a címe annak az előadásnak, melynek keretén belül a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Szent Mihály Kápolnájának falai között összegyűlt fogvatartottak Száday Rezső irányításával megtekinthették a "Dhamma Brothers - Vipassana meditation" c. filmet, amely a meditációs technika büntetés-végrehajtási keretek közötti alkalmazását mutatja be, ezúttal amerikai példán keresztül.
 






Vizsgáztak a fazekasok...

Elérkezett az ideje annak, hogy a fazekas képzésben részt vevő fogvatartottak tudásukról számot adva eleget tegyenek vizsgakötelezettségüknek, így a héten a Balassagyarmati Fegyház és Börtön falai között lebonyolításra került az írásbeli vizsga. 

A vizsgán jelen volt a Váci Fegyház és Börtönből erre az alkalomra intézetünkbe szállított öt elítélt, míg a balassagyarmati fogvatartottak közül nyolc fő vett részt a vizsgán. Az elítéltek mellett a személyi állomány egy tagja szintén számot adott felkészültségéről.

A képzésbe bevont fogvatartottak, illetve közreműködő munkatársaink alkotásait a közeljövőben be fogom mutatni, továbbá a gyakorlati vizsgáról is beszámolok, annak érzékeltetése érdekében, hogy a médiákban a közelmúltban bemutatott és elég vegyes fogadtatással bíró ún. köcsögmentesítési programon kívül azért akadnak a cserépedényekkel összefüggésbe hozható olyan megmozdulások is bv. intézeten belül, melyek hírértéke talán pozitívabb.    
  


2013. május 14., kedd

Sport a Fair Play jegyében

Az Oltalom Karitatív Egyesület 2013 évben ismét football roadshow-t szervezett, melynek egyik állomásaként a Balassagyarmati Fegyház és Börtön volt a házigazda. A 2013. május 11-én, 10 órai kezdettel megrendezett focitornán 5 csapat mérte össze tudását, a Balassagyarmat Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Balassagyarmati Kirendeltség és Közösségi Szállás, az Oltalom Sportegyesület egy-egy, valamint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön két csapatának képviseletében.

A rendezvény sorozat célja, hogy a különböző társadalmi csoportok/csapatok az érdekellentétek mellett a párbeszéd jegyében, a fair play különleges szabályainak figyelembe vételével alakítsanak ki emberi kapcsolatokat. Mik is ezek a szabályok? Éppen, hogy nincsenek szabályok, illetve amik vannak, azt a pályán lévő két, 3+1 fős csapat mentorok bevonásával, a mérkőzés előtt kölcsönös egyetértésben határozzák meg. A mérkőzéseken nincs jelen bíró, a szabályok megsértését a játékosoknak és csapatnak önként kell vállalniuk, és ezek szankcionálása is megegyezésen alapul.

A torna megnyitóján dr. Budai István ezredes, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka elmondta, hogy megtiszteltetés egy ilyen szellemiségű rendezvény házigazdájának lenni, majd kihangsúlyozta, hogy nem a győzelem a fontos, és kérte a jelenlévőket, hogy a fair play szellemiségnek megfelelően tekintsenek ellenfelükre. Zajkó Roland, az Egyesület képviseletében kiemelte, hogy a játék során ne a másikon való felülkerekedés legyen a cél, hanem az ellenfél ember számba vétele, a másikra való odafigyelés valósuljon meg.

A résztvevők meghallgatták a megnyitón elhangzott gondolatokat, és a sportszerű játékon izgalmas mérkőzéseknek lehettünk tanúi. Végeredményképpen négy kupa talált gazdára, három az első helyezettnek járt, valamint a Fair Play Kupát a kiemelten sportszerű játékot bemutató együttes kapta.

Az eredmények:
I. Balassagyarmat Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata
II. Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Futsal”
III. Oltalom Sportegyesület
IV. Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Tesók”
V. BÁH Balassagyarmati Kirendeltség és Közösségi szállás

A megtisztelő Fair Play Kupát a szerzett fair play pontok, valamint a mentorok véleménye alapján az intézet „Futsal” névre keresztelt csapata érdemelte ki. 






2013. május 13., hétfő

TTT, azaz tiltott tárgyak tárlata

A következő képeken ismét tiltott tárgyak kerülnek bemutatásra: egy barkácsolt tetoválógép, illetve a hozzá tartozó egyéb eszközök. Ha már a múlt héten a rácsok mögötti tiltott varrószakkörök is szóba kerültek...




Táncbemutató a rácsok mögött

Az elmúlt héten, egészen pontosan péntek délelőtt ismét ellátogattak a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe az Egyesek Ifjúsági Egyesület (Egyesek Youth Association) szervezésében tradicionálisan Hollókőn megrendezett nemzetközi ifjúsági tánctábor tagjai, akik zenés-táncos előadásukkal okoztak kellemes időtöltést a rendezvényen megjelent fogvatartottak részére. 

A több európai országot képviselő fiatalok zenés-táncos produkciói ezúttal is nagy sikert arattak az elítéltek körében, akik végül vastapssal köszönték meg a táncosok fellépését. 
 
Ezt követően a hagyományoknak megfelelően a fogvatartottak tagjaiból alakult Szent Dávid Zenekar adott koncertet a fiatalok és nézőként jelenlévő társaik részére.

A táncos produkciók és a koncert alatt egyaránt kiderült, hogy a művészet nem ismer határokat, a tánc és a zene egy közös, nemzetközi nyelvet alkot, amely képes összekötni a különböző embereket, bőrszíntől, származástól, életkortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül.      
   
Köszönjük az Egyesek Ifjúsági Egyesület munkatársainak, hogy ezúttal sem feledkeztek meg intézetünkről, és egy színvonalas programot hoztak be a rácsok mögé, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy színesíteni tudjuk a fogvatartottak szabadidős programjainak palettáját. Egyik munkatársam úgy értékelte a produkciót, hogy ez volt az eddigi legjobb előadás, amit az egyesület bemutatott a börtön falai között, ami azt hiszem, nem kis dicséret.   



2013. május 12., vasárnap

Művészet a rácsok mögött

A következő képeken egy rendkívül tehetséges elítélt alkotása látható, a rácsok mögött élő, művészi hajlammal megáldott fogvatartottak önkifejezésének egy jellegzetes eszközét, néhány közönséges szappant felhasználva alapanyagként. Fantasztikus a kidolgozottság, a megvalósítás. Az alkotás gyakorlatilag a semmiből készült, mégis nagy lett... Köszönöm nevelő kolléganőmnek a gyűjtést!    




2013. május 8., szerda

Szakmai Műhely

Néhány évvel ezelőtt teremtettünk egy olyan hagyományt a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, melynek a lényege az, hogy egy ún. Szakmai Műhely című foglalkozás keretén belül vendégül látunk egy olyan büntetés-végrehajtási szakembert, aki az intézetünk személyi állományának tagjai számára egy kötetlen, mégis kellően tartalmas, szakmai beszélgetés keretében előadást tart egy olyan témáról, amely hozzátartozik mindennapjainkhoz.

A mai napon Szucsáki Melinda bv. hadnagy, a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet pszichológusa járt nálunk, aki előadta a Börtönügyi Szemle következő számában is megjelenő, "Tiltott varrószakkör a rácsok mögött - Szabaddá tesz?" című előadását, amely az ún. börtöntetoválások témakörével foglalkozik. 

Köszönjük Neki, hogy elfogadta meghívásunkat, és munkájához további sikereket kívánunk!

 

Hivatalos projektindító rendezvény

A mai napon került megrendezésre intézetünkben az "INNO-Váltó" Innovatív, kísérleti foglakoztatási program fogvatartottaknak / szabadultaknak" című TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0155 számú pályázati projekt megvalósításával kapcsolatos hivatalos projektindító nyitórendezvény, melynek keretében Mészáros Mercédesz, az Alapítvány, és egyben a pályázat szakmai vezetője ismertette mindazon projektelemeket, melyek a pályázat 2013.04.01. - 2015.03.31. között terjedő futamideje alatt terveink szerint megvalósulnak a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. A rendezvényen a Váltó-sáv Alapítvány és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön nevelői mellett két további bv. intézet érdeklődő munkatársai is részt vettek. 


És még valami: nem tudom, hogy valaki utánaszámolt -e, de ezzel együtt intézetünkben - ami talán nem a legnagyobb hazai bv. intézet... - jelenleg öt TÁMOP-projekt megvalósítása van folyamatban. Az egyéb pályázatokról nem is beszélek... 

2013. május 7., kedd

Tiltott tárgyak fóruma - ütőpárna

Rocky Balboa rácsok mögötti követői egy tiltott edzéshez alkalmas ütőpárnát készítettek, amit az alapos munkatársaim előtaláltak egy zárkaellenőrzés során. Az eszköz ennek köszönhetően mától a tiltott tárgyak gyűjteményét gazdagítja..




2013. május 6., hétfő

Graffiti

A most következő képek természetesen egy fogvatartott által kerültek felfestésre a falra. Az érintett éppen magánelzárás fenyítését töltötte, amikor is a zárka falának erre a célra igénybe vehető területén kiélte művész ambícióit. Érdekes ábrázolás, vallási töltettel, szakértői elemzésért kiált... 



 Zsoltárok könyve 91. 10. 11.
"..nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás.
Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon."

 "Art Emberi Bőrszövet"
A kép bal alsó részén rögzített írás, utalva arra, hogy a készítő szerint alkotása művészi, illetve a rajzon ábrázolt férfialak egy kissé valóban úgy néz ki, mint egy emberi bőrszövet, avagy egy megnyúzott emberi test...
  Lukács evangéliuma 15. 10. 
Mondom nektek, így fognak örülni az isten angyalai egyetlen megtérő bűnösnek.
 
A kép központi alakja, egy bal térden és bal kezének öklén megtámaszkodó kopasz férfialak, aki arctalan, mindössze a füle került kidolgozásra. Jobb kezében egy botot vagy szamurájkardot markol, ami talán azt jelképezi, hogy egyedül van, magányosan veszi fel a harcot önmagával és az őt körülvevő világgal. Illetve ezzel együtt leborul Isten színe előtt, mint megtérő bűnös, utalva ezzel a Lukács Evangéliumából idézett részre is..

Merülőforraló tiltott módon...

Egy újabb gyöngyszem, a tiltott vízforralók gyűjteményéből. Az a megoldás, amellyel az egyszerű, eldobható Signetta-jellegű toll segítségével a dugaszoló aljzatba helyezhető csatlakozót alakítottak ki az élelmes, ezzel együtt veszélykereső fogvatartottak, annyira kreatív, hogy megörökítésre érdemes volt számomra. Figyelem! Senki ne próbálja ki!!!    



2013. május 5., vasárnap

Anyák Napja




Mint azt vélhetően mindenki tudja, ma van Anyák Napja. Ebből az alkalomból engedjék meg a blog olvasói, hogy egy fogvatartott versét mutassam be nekik. Nem sokkal ezelőtt intézetünkben egyfajta "Ki mit tud"-szerű rendezvény került megrendezésre intézetünkben, amelyen Sz. Gábor saját verset adott elő. A fogvatartott így fogalmazott: "Mikor írtam, én magam is sírtam sokat, mert az igazat vallom Anyumnak..."

Következzen hát a vers...

Anyám, Te egyetlen

Ó, Anyám, Te, ki óvtál engem, s védtél,
Kérded tőlem: miért vétkeztél?
Vétkem, s bűnöm megbocsáttatik,
Védtél, s óvtál az örökkévalóságig.

Szereteted, s ölelésed mindig megmarad,
Drága Anyám, légy erős, s húzd ki magad.
Minden erőmmel, szívből szeretlek,
Már várom ölelésed, s hogy veletek lehessek.

Bársony puha bőröd az arcomon megmarad,
Érintésed engem kísér, s elragad.
Nekem te vagy a szabadság és gazdagság,
Ölelésed számomra a legnagyobb biztonság.

Kérlek, Anyám, nyújts segítő kezet,
Ígérem, többé nem vétkezek.
Óvjál, s védjél minden bajtól,
Reszkető ajkam neked kezet csókol.

A fülemben a hangod mindig kísért,
Bármit megtennék egy kis szeretetért.
Tudom, s érzem a hiányod súlyát,
Minden nap várom a drága Anyám vigaszát.

Ó. Anyám, a te fiad vagyok, ki szeret, s tisztel,
A gyermeked maradok örökké, hidd el.
Szeretetem, s imádatom feléd végtelen,
Te vagy nekem a világ, s az életem.

Ölelésre tárul a gyönyörű kezed,
S remegve nézem a könnyes szemed.
Az arcodat nézem, s sírva fakadok,
Csak érted élek, s örökké veled maradok.

Ó, Anyám, Te, ki óvtál, s védtél,
Kérded tőlem: miért vétkeztél?
Vétkem, s bűnöm megbocsáttatik,
Védtél, s óvtál az örökkévalóságig.
Szeretlek, ó, Anyám, és sírva búcsúzom,
Sok erőt, egészséget, drága családom.

"Egy fiú, ki a börtönben jött rá, mit ér egy anya." 




És csak azért, hogy valahol hű maradjak magamhoz, egy videoklip a végére...



Siska Finuccsi "Mama" 





   

2013. május 4., szombat

Szakmai megbeszélés

2013. május 03-án egy rendhagyó, afféle négyszögletű kerekasztal-jellegű szakmai megbeszélésre került sor a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. Ahogy megnyitójában dr. Budai István bv. ezredes, intézetparancsnok elmondta, az esemény megszervezésének az volt a legfőbb célja, hogy az intézetben lebonyolítás alatt álló különféle pályázatok megvalósítói és a közreműködő szervezetek képviselői megismerkedjenek egymással és a személyi állomány tagjaival (közülük a nevelői team tagjai és azok a munkatársak - pszichológus, kiemelt főreferens - voltak jelen a programon, akik valamely folyamatban lévő projektben feladattal bírnak), bemutatkozzanak, bemutassák az általuk képviselt szervezetet és a pályázati programot, tapasztalatokat cseréljenek egymással, javítsák a szakmai együttműködésüket, illetve új lehetőségeken gondolkodjanak együtt.

Az esemény moderátora a Közösségi Szolgáltatások Alapítványa (KÖSz Magyarország) igazgatója, Negrea Vídia volt, aki a helyreállító igazságszolgáltatás eszközrendszerének büntetés-végrehajtási keretek közé történő adaptálásában eddig is jelentős szerepet játszott a bv. intézet életében. Jelenleg az egyik megvalósítás alatt álló pályázat kapcsán havi rendszerességgel szupervíziót tart a nevelői állománynak, a jövőre nézve pedig újabb közös együttműködés alapjait tettük le azzal, hogy hétfőn a Norvég Civil Támogatási Alap felé benyújtottam a legfrissebb projektötletünket, a roma integrációra fókuszálva.

A blog olvasói számára minden bizonnyal ismert, hogy milyen pályázati programok futnak jelenleg Balassagyarmaton, így ezekről most bővebben nem írok, csak annyit teszek közre, hogy aktualitás szerint 5(!) TÁMOP-projektben érintett a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, ami figyelembe véve a lehetőségeinket, kiemelkedő teljesítménynek számít. A pályázatok megvalósításában közreműködő szervezetek közül az alábbiak képviseltették magukat:

  • Országos Kriminológai Intézet 
(dr. Barabás Andrea Tünde, dr. Windt Szandra),
  • Feldmár Intézet 
(Büky Dorottya, Kóródi Mária),
  • Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány 
(Katona Csilla, Frankó Judit),
  • Tranzit F&S Fókuszolási és Szupervíziós Felnőttképzési Központ 
(Székelyné Kovács Eszter, Szatmáry Zoltán, Drienyovszki János),
  • Váltó-sáv Alapítvány 
(Csáki Anikó).

A felsoroltak mellett a rendezvényen jelen volt Szegó Dóri, a Foresee Kutatócsoport képviselője, aki több, az intézetünkben folyamatban lévő resztoratív gyakorlat megvalósításában vett már részt. Részt vett továbbá a programon Nemesváriné Tibay Nóra a TÁMOP-5.6.3. kiemelt projekt bv. intézeti projektfelelőse, valamint a pályázat megvalósításában a Váci Fegyház és Börtönben közreműködő munkatársak (Vizoviczki Ivett, Horváth Sarolta, Káli Eszter), illetve Ibrányi Attila, az Ipoly Média KFT képviselője, aki valamennyi jelenlévőnek felajánlotta a szolgáltatásaikat.



A program során valamennyi résztvevő szót kapott, hogy bemutatkozzon, illetve ismertesse az általa képviselt pályázatot. A személyi állomány tagjai is bemutatkoztak, valamint a nevelők egyfajta visszacsatolást adtak a fogvatartottak részéről kapott visszajelzések alapján.  A programra szánt idő viszonylag gyorsan elszállt, az érdemi párbeszédre ezúttal talán kevesebb idő maradt, mint ahogy azt szerettük volna, ezzel együtt számos pozitívuma volt a rendezvénynek. Ugyan megállapításra került, hogy a pályázatok többletfeladatokat rónak az állomány tagjaira, esetenként kaotikussá teszi az intézet működését a rengeteg, sokszor egy időben folyamatban lévő képzés, mégis pozitívan lehet értékelni ezeket a dolgokat, hiszen a projektek értünk, a személyi állományért és a fogvatartottakért vannak. Minden egyes projekt hozzájárul az intézet szakmai tevékenységéhez, segíti a reintegráció, a reszocializáció sikerességét. 

A közel három órás beszélgetés végén a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a történetnek lesz folytatása. Kérdések merültek fel a személyi állomány tagjai és a civilek részéről egyaránt, az igények, az egymással szemben támasztott elvárások kapcsán. Abban azonban valamennyien egyetértettek, hogy fontos a fogvatartottakkal való foglalkozás, továbbá az, hogy a programokba bevont elítéltek sikerélményeket szerezzenek. Lényeges továbbá a kölcsönös visszacsatolás, a szoros együttműködés, illetve az, hogy a közös munka során felleljük, hogy melyek is a leghatékonyabb, leghasznosabb programok. 

A tegnapi, rendhagyó program egy új kezdeményezés volt intézetünkben, de feltétlenül hasznosnak értékelem a tevékenységünkben közreműködő civil szakemberekkel közösen töltött időt, aminek a folytatását már várom. Remélem, ezzel nem vagyok egyedül...

    

   

    

      

            


2013. május 3., péntek

INNO-Váltó, avagy egy újabb pályázati program



A héten megkezdődött intézetünkben az "INNO-Váltó" Innovatív, kísérleti foglakoztatási program fogvatartottaknak / szabadultaknak című TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0155 számú pályázati projekt megvalósítása. 

A program a Váltó-sáv Alapítvány nyertes pályázata, a megvalósításban a Balassagyarmati Fegyház és Börtön konzorciumi partnerként vesz rész. A projektidő 2013.04.01. - 2015.03.31. között terjedő időszak, tehát 24 hónap. 

A héten került sor arra a megvalósítást előkészítő projektindító szakmai beszélgetésre, melynek során Mészáros Mercédesz és Csáki Anikó, a Váltó-sáv Alapítvány képviselői, illetve dr. Budai István, Herczeg Hajnalka és Kovács Mihály, a bv. intézet munkatársai egyeztették a végrehajtandó feladatokat.

Az előzetes toborzást követően önként jelentkező fogvatartottak közül kiválasztásra kerülő személyek részére a program során több képzési lehetőség kerül felkínálásra. ECDL-képzés, irodai asszisztens-képzés, valamint 500 órás informatikai designer-képzés várja az érdeklődő elítélteket.  Annak érdekében, hogy a képzésekbe bevont fogvatartottak tanulmányaikat minél egyszerűbben és könnyebben tudják folytatni, a résztvevők tanulás-módszertani foglalkozásra is bevonásra kerülnek, ahol a tanulási technikáik fejlesztése lesz a cél.

A képzések mellett számos további lehetőséget kínál a program a fogvatartottaknak, melyek közül a szabadulásra felkészítés elősegítése érdekében digitális kompetenciafejlesztés kerül megvalósításra, illetve több olyan projektelem képezi részét a pályázatnak, ami a szociális támogató szolgáltatások körébe tartozik. A bevont fogvatartottak előrehaladását mentorálással segítik a megvalósítók, illetve a már említetteken kívül további csoportos foglalkozások (például kortárs-segítő tréning, "Fókuszban a szabadság" című tréning) indulnak, továbbá a családi kapcsolatok további erősítése érdekében Skype-kapcsolat segítségével beszélők és családi döntéshozó csoportkonferenciák is megvalósulnak.

A képzésekben részt vevő fogvatartottak köréből a pályázati célok szerint 4 fő munkába helyezésére kerül sor, aminek az elősegítése érdekében a potenciális munkáltatók részére több alkalommal kerül megtartásra ún. érzékenyítő tréning.

A helyreállító technikák megismertetése céljából a megvalósító munkatársak és a személyi állomány kiválasztásra kerülő tagjai részére bemutatásra kerül a mediáció, avagy a konfliktusok kezelésének fájdalommentes megoldása.

A projekt hivatalos nyitórendezvénye 2013. május 08-án valósul meg, majd azt követően kezdetét veszi az érdemi munka. 


A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben ezzel egy újabb olyan pályázati program indul be, ami a fogvatartottak szabadulás utáni beilleszkedési esélyeit kívánja növelni, kiegészítve ezzel az intézet ezzel összefüggő szakmai tevékenységét. A helyiségeink kihasználtsága ez által teljes körűvé válik, de reményeim szerint megéri, mert a programban jó lehetőségeket látok.        
  

                  

Művészi értékű graffiti a börtönben

Ilyen volt...






... és ilyen lett.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére elkészített falfestmény a Balassagyarmati Fegyház és Börtön lépcsőházában.




2013. május 2., csütörtök

Börtöngraffiti

Komment nélkül, a lelőhely bemutatását is mellőzve. A munka viszont színvonalas. Legalábbis szerintem. Azt hiszem, hogy a graffiti készítője egy jobb sorsra érdemes fiatalember, aki a tehetségét képregények megrajzolásával is kamatoztathatná. Ezzel szemben jelen pillanatban is biztonsági elkülönítést tölt, mert a szabályok megtartása, a normakövetés számára mindig gondot okoz. Attól függetlenül, hogy éppen melyik bv. intézetben tölti büntetését. A tehetség adott, az ember kallódik..   



2013. május 1., szerda

Stílus

A helyesírás nem tökéletes, azonban az életérzés átütő erővel került megjelenítésre a fogvatartotti felsőruházaton: "Gengxter Repper" - hirdeti a felirat, sok-sok felkiáltójellel nyomatékosítva, hogy a történetesen fegyelmi tárgyaláson megörökített írás viselője nem viccel. A zenei ízlése pedig igen komoly, nekem is tetsző...